‘’Gewoon heel bijzonder’’, was mijn antwoord op de vraag van het meisje. Ze vroeg me wat ik van haar vond? Een hele normale vraag, als je het mij vraagt. De manier waarop was alleen een beetje pijnlijk.

Begrijp me niet verkeerd: het meisje is niet zielig, in tegendeel, ze is juist heel sterk. Alleen ziet ze het zelf nog niet. Ze loopt niet zoals ze hoort te lopen. Ze staat een beetje krom, maar toch zie je de schoonheid door haar onzekerheid heen. ‘’Je bent mooi’’, zeg ik tegen haar. Zij kijkt naar beneden en lacht een beetje ongemakkelijk. ‘’Ik meen het’’, zeg ik. Toch gelooft ze me niet.

Al waggelend loopt het meisje verder. Ze verwacht van mij dat ik achter haar aan loop. Dat merk ik. Tenminste, ze hoopt het. Ze verlangt naar aandacht, maar ze durft het niet te vragen. Bang om nog meer afgewezen te worden. Het liefst zou ik schreeuwen: ‘’Je bent uniek, niet anders! Anderen vinden jou misschien te min, maar ik zie hoe mooi je bent. Waarom geloof je me niet? Wanneer geloof je me wel?!’’ Ik durf het alleen niet te zeggen, omdat ik bang ben dat ze het verkeerd opvat. Ik zou het namelijk heel duidelijk doen. Misschien iets té duidelijk.

Uit mijn broekzak haal ik een briefje. Helemaal opgefrommeld, maar met een mooie inhoud: Je bent Gods mooie prinses. Een grijns van oor tot oor verschijnt op mijn gezicht. Die ga ik aan het meisje geven! Ooit kreeg ik het van een vrouw, die het gevoel had dat ze het aan mij moest geven. Nu heb ik diezelfde drang, maar dan naar dit meisje: het meisje dat nog moet horen dat ze een prinses is. Een mooie ook.

Ik ren op het meisje af: ‘’Ik heb een briefje voor jou, mooierd.’’ Ze kijkt me beduusd aan. Ze keek alsof niemand haar ooit zo genoemd had. Ze frommelt het briefje open en houdt het trillend vast. Tranen biggelen over haar wangen. Haar handen glijden langs haar ogen, maar ze is al te laat: een traan valt op de letters. Ze heft haar hoofd omhoog en straalt nog mooier dan de zon. Tenminste, dat vind ik. Nu zij zelf nog.

Sanne van Andel (19) studeert maatschappelijke zorg en schrijft graag stukjes.